Napisane przez: annajamaica | Maj 4, 2012

Jamajskie śniadanie cz.2 – Wersja lajt. Owsianki.

Jamajska kuchnia to temat rzeka. Kilka moich dotychczasowych artykułów to zaledwie setny ułamek bogactwa lokalnych smaków i produktów.
Zaczęłam od potraw, które uznawane są za potrawy narodowe, a więc: ackee & saltfish, i samo ackee, jerk, jamajska patty a także mango.Tematem dosyć obszernym jest samo jamajskie śniadanie. Dlatego postanowiłam przyznać należne mu pierwszeństwo i szczególną uwagę.

Jamajczycy są jednym z tych narodów, które hołdują twierdzeniu, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Hmmm…chociaż tak naprawdę to przykładają wagę do każdego posiłku. Na talerzu poprostu musi być dużo.

Jedyną śniadaniową potrawą, która nie wygląda tu jak obiad, jest owsianka. Właściwie powinnam wyrazić się w liczbie mnogiej, owsianki, bo występuje ich kilka rodzajów. Mamy zatem owsiankę z:
– płatków owsianych (oatmeal porridge)
– kaszki/ mączki kukurydzianej ( cornmeal porridge)
– orzeszków ziemnych ( peanut porridge)
– zielonych bananów (green banana porridge)
– plantinów ( plantain porridge)
– kukurydzy gruboziarnistej (hominy porridge)
Mam nadzieję, że nie pominęłam żadnej. Wymienione wyżej sama próbowałam.

Owsianka z orzeszków ziemnych. W Juici Patties

Pod względem smakowym, owsianka z orzeszków ziemnych to u mnie numer jeden. Jadam ją jednak tylko gdy jestem poranną porą w Juici Patties ( – jamajskim fastfoodzie.), albo gdy kupię gotową owsiankę w paczce i jedynie wsypuję proszek z orzeszków ziemnych do wrzątku.

Owsianka z orzeszków ziemnych w paczce.

Owsianką najczęściej gotowaną w naszym domu jest ta z mączki kukurydzianej. Najmniej czaso- i praco-chłonna.
Niewielki, może litrowy garnek wypełniamy do połowy wodą. W osobnym pojemniku rozpuszczamy mniej więcej szklankę mączki/kaszki. Gdy woda w garnku się zagotuje, kukurydzianą papkę przelewamy do wrzątku. Taką miksturę często mieszamy, aby nie tworzyły się grudki. Jeśli owsianka wyda się za gęsta, dolewamy wody, ciągle mieszając.
Gdy owsianka osiągnie konsystencję kleiku, dodajemy kilka łyżek kondensowanego lub zwykłego mleka. Można dodać potartą gałkę muszkatołową, dla aromatu ( na Jamajce gałka muszkatołowa jest obecna w każdej owsiance). Można także dodać cukier trzcinowy- najlepiej do indywidualnych porcji, gdzie każdy decyduje jak słodką owsiankę chce jeść.
Owsiankę można spożyć z jamajskimi krakersami ( przypominają macę, są jałowe w smaku), albo bez dodatków.
Zamiast na wodzie, można owsiankę ugotować na mleku.

Przepraszam za nieprecyzyjne podawanie proporcji. Gotujemy jak wytrawni kucharze, czyli ‘na oko’.

Owsianka z mączki kukurydzianej.

Niedawno skusiliśmy się z mężem na ugotowanie owsianki z zielonych bananów. Gotowanie poprzedził telefon do teściowej z prośbą o przepis.
I na tym eksperymencie chyba poprzestaniemy. Za dużo babrania. Ale do rzeczy.
Na dwie osoby, wystarczą dwa zielone banany. Niby nic takiego. Ale zielone banany fatalnie się obiera. Skórka źle odchodzi.
Końcówki bananów się obcina, a skórę nacina wzdłuż. Obiera się wzdłuż nacięcia. Przy obieraniu sztywnej skóry wydziela się sok, który przekształca się w coś co przypomina gumę arabską. Klei się to  potwornie i ciężko usuwa z rąk i noża. Obieranie to najczęściej działka męża. Zostawiam jemu brudną robotę. Od mamy przejął metodę obierania zielonych bananów: naciera nóż i ręce olejem. W ten sposób ogranicza lepienie się.
Gdy już upora się z bananami, trzeba je zetrzeć – na tarce albo w mikserze i można zastosować metodę gotowania owsianki opisaną w przykładzie powyżej. ( można do mieszanki danej owsianki dodać trochę mąki).

Zielone banany.

Na szczęście istnieje wersja instant. Wystarczy tylko zagotować wodę w czajniku i wlać do plastikowego pojemnika z gotową mieszanką. Zamieszać, zakryć wieko, odczekać 3 minuty i gotowe.
Taką formę szybkiego posiłku lub przekąski stosuje się często w jamajskich biurach.

Owsianka instant.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: