Napisane przez: annajamaica | Kwiecień 5, 2012

Kokomania

Spośród 1500 gatunków palm, Cocos Nucifera- Palma kokosowa, to jedno z najbardziej pożytecznych, wszechstronnych i najekonomiczniejszych drzew jeśli chodzi o jego zastosowanie w życiu człowieka.
Palmy znaleźć można niemal wszędzie w pasie równikowym, w klimacie tropikalnym. Trudno zatem jednoznacznie stwierdzić jakie miejsce na ziemi uznać można za palmową ojczyznę. Podobno palmy uprawiano już ponad 4000 lat temu w Indiach, dlatego niektórzy upatrują tam jej źródeł.Na ląd jamajski palmę dostarczyli pierwsi kolonizatorzy.
Palmą najbardziej powszechną na Jamajce jest, a raczej była, ‘Jamaican Tall’. Powiedziałam, była, gdyż w roku 1966 nieomalże 90% tego gatunku palmy padło ofiarą śmiertelnego wirusa zwanego ‘Lethal Yellowing’ ( śmiertelne żółknięcie). Chorobę tę zdiagnozowano po raz pierwszy na Jamajce. Stąd rozprzestrzeniła się niestety i na inne regiony. Obecnie, palmy kokosowe rosnące na Jamajce to odmiana malajska (Malayan Dwarf) oraz malajsko-jamajska/panamska (Malayan Dwarf + Jamaican Tall/Panama Tall) krzyżówka skutecznie przeprowadzona przez Jamajską Izbę Kokosową ( Coconut Industry Board).
Do dzisiaj widać skutki tej zarazy. W jednym miejscu na trasie do Ocho Rios z Montego Bay, widać palmowe kikuty bez czupryny liści. Widok to dosyć smutny.Jamajskie palmy kokosowe mogą osiągnąć ok. 30 metrów wysokości, dlatego też często są ‘przygarbione’, pod naporem ciężkich owoców i targane wiatrami  . Roczne plony kokosów z jednego drzewa mogą wynieść, średnio 25 kokosów a maksymalnie 75. Aby kokos dojrzał potrzeba prawie roku. Jednak zrywa się je już po upływie 6 miesięcy. Młode kokosy mają wyśmienitą, bogatą w wiele witamin, minerałów i białko, wodę kokosową. W zależności od kokosu, średnia pojemność to dwie szklanki tego bardzo zdrowego i skutecznie gaszącego pragnienie napoju. Pusty kokos jest rozłupywany, by dostać się do uznawanego przez wielu Jamajczyków za prawdziwy przysmak rarytasu jakim jest kokosowa galaretka. Owa galaretka, przez innych nazywana kokosowym mięsem bowiem zawiera tyle samo białka ile ćwierć wołowego steku, to nic innego jak młoda i niedojrzała postać tego co znamy z dodatków do ciast. Wiórki kokosowe to starty dojrzały i twardy ‘miąższ’ orzecha kokosowego.

Wracając jeszcze do kokosowej wody. Jest przezroczysta, jak to woda. Jednak przelewając ciecz z kokosa do szklanego pojemnika można czasem zauważyć ‘kokosowe farfocle’, czyli pływające białe kawalątki galaretki kokosowej. Ma swoisty posmak, jest słodkawa; ma w sobie zawartość do dwóch łyżek cukru ( na jeden orzech). Jest idealnie sterylna. Podobno w czasach II Wojny zarówno Amerykańscy jak i Japońscy lekarze wojskowi używali jej jako zamiennika kroplówek.
Na Jamajce wierzy się, że woda kokosowa dobra jest na nadciśnienie i ogólne oczyszczenie organizmu. Potwierdzam osobiście, nieźle i ekspresowo działa na pęcherz.


Opisałam już kiedyś jak sprzedawana bywa woda kokosowa w artykule zatytułowanym ‘Pralnia cz.1’ https://annajamaica.wordpress.com/2010/03/26/pralnia-cz-1/
(czwarty paragraf od góry)

Jeśli ktoś nie lubi zaopatrywać się u przydrożnych straganiarzy, zabutelkowaną wodę kokosową można nabyć w każdym jamajskim supermarkecie, i niemal każdym punkcie sprzedaży detalicznej ( nawet skleconego z desek byle jak sklepo-baru).

Palma kokosowa nazywana jest tutaj ‘Drzewem Życia’. Stwierdzenie nadzwyczaj trafne.
Palma kokosowa ma bardzo szerokie zastosowanie; każda jej część może być w 100% wykorzystana.
Oto niepełna lista przykładów:
1. Olej kokosowy (uzyskany po wyciśnięciu z miąższu dojrzałego orzecha), płynny, czasem przypomina wyglądem smalec, do smażenia. Wykorzystywany jest też w przemyśle kosmetycznym, do wyrobu naturalnych mydeł i odżywek do włosów, balsamów do ciała. Olej kokosowy jest również składnikiem zapachowych świeczek dostępnych w sklepach z pamiątkami.
2. Mleko kokosowe (uzyskane po wyciśnięciu z miąższu młodego orzecha tzw.galaretki) w postaci płynnej lub sproszkowanej wykorzystywane jest jako dodatek do wielu potraw jamajskiej kuchni: deserów, ciast, puddingów, sosów, ryżu.
3. Liście palmowe nadal stosowane są jako budulec. Pokrywa się nimi dachy stylowych rustykalnych barów i restauracyjek. Robi się z nich też miotły podwórkowe ( przeważnie ich wyrobem i dystrybucją typu domokrążnego parają się Rastafarianie).
4. Skorupa orzecha wykorzystywana jest do wyrobu przedmiotów dekoracyjnych typu świeczki, pucharki, filiżanki, popielniczki, rzeźbione bibeloty oraz biżuterii: kolczyków, bransoletek, naszyjników i modnych akcesoriów: torebek, pasków.

Kokos, w postaci mleka czy wiórek, jest składnikiem, nierzadko głównym, wielu jamajskich słodkich przepisów i deserów. Postaram się wymienić te, które sama wypróbowałam, posmakowałam:
Listę rozpocznę od tradycyjnych jamajskich ciast kokosowych: toto i gizzada.
– Toto to nic innego jak babka z dodatkiem dużej ilości grubo startych wiórków kokosowych, które raczej należałoby nazwać wiórami. Przepis na Toto:

  • ¼ kostki masła

    Toto po lewej.

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 tłyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tłyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szkl. mleka

Piec w ok. 200C przez ok. 30min.

– Gizzada to nazwa małych ciastek. Bazą jest ciasto typu tarta a farszem wiórki kokosowe wymieszane z cukrem trzcinowym, który pod wpływem temperatury karmelizuje się, dając wiórkom brązowawy kolor.

Następnie na liście mam lody kokosowe, najlepszego wytwórcy lodów na świecie ( to moja osobista opinia), Devon House House i Scream. Czego jak czego, ale jedzenia tutaj na pewno nie żałują. Cokolwiek by to nie było, porcja jest zawsze solidna. Nie inaczej w przypadku wspomnianych lodów.
Ciekawostka. Tutaj nie sprzedaje się lodów na gałki. Sprzedawca szufluje tyle razy aż utworzy się spora górka na rożku. Lody z Devon House, są doskonale kremowe. (szerzej o lodach z Devon House w następnym artykule)

Sernik kokosowy. Jeśli sernik, to tylko z Pebbles. Kawiarnia Pebbles ma w ofercie niesamowicie kreatywne połączenie smaków, m.in.
– kokosowo- migdałowy

Sernik Ambrozja.

– pina colada

– czekoladowo- kokosowo- migdałowy
– ambrozja

Dalej na mojej liście mam alkohole: rum kokosowy, którego nazwa zainspirowała tytuł niniejszego artykułu,
– Coco Mania Rum. Podobny do Malibu, doskonale smakuje z sokiem ananasowym
– Kokosowy Krem Rumowy, o jedwabiście gładkim smaku. Sam w sobie może stanowić wyborny deser.

Oj ślinka cieknie…

Reklamy

Responses

  1. Uwielbiam kokos i wszelakie produkty z tym składnikiem! Także powyższa lektura była dla mnie słodką przyjemnością i inspiracją na wypróbowywanie słodkości z Jamajki (:
    Pozdrawiam!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: