Napisane przez: annajamaica | Maj 24, 2011

Jamajskie śniadanie, cz.1. Ackee & Solony Dorsz

Jamajczycy lubią dużo i dobrze zjeść. Każdy posiłek jest tutaj sporych rozmiarów. Ze śniadaniem włącznie.
Jamajskie śniadanie to porcja kalorii godna obiadu.

Jedną z popularniejszych potraw, jaką gotuje się rano w jamajskich domach to wspomniane w tytule ackee i solony dorsz.

Co i jak należy przygotować.

Ackee.
Po usunięciu dość mięsistej skórki, pozostają nam wielkie czarne pestki, do których przylega żółty miąższ. Pestkę należy usunąć. Pozostanie po niej wgłębienie w miąższu, z którego trzeba usunąć różowawe włókienka. Czynność powtarzamy przy każdej pestce. Następnie tak przygotowane ackee płuczemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, wodę odcedzamy.

Obieranie ackee

Solony dorsz.
Zacznę od krótkego wprowadzenia odnośnie dorsza. Łowi się go w zimnych wodach mórz północnych. Z produkcji dorsza słyną m.in. Kanada, Norwegia, Islandia oraz…Portugalia, do której od 500 lat ta ryba jest dostarczana i która jest składnikiem numer jeden sporej części portugalskich potraw. Byćmoże to właśnie  Portugalczykom, którzy na Jamajce w przeszłości bywali, a może marynarzom wogóle, kuchnia jamajska zawdzięcza istnienie dorsza. Solony suszony dorsz był bezpiecznym produktem w czasie długich morskich rejsów.
A teraz, jak sie do tej ryby zabrać.

Po lewej płat solonego dorsza. Po prawej, w złej ostrości, ugotowane i obrane z ości kawałki dorsza.

Obecnie na Jamajce w sklepach dostępne są różnej wielkości płaty dorsza. Jak nazwa wskazuje, płaty rybne pokryte są grubą warstwą soli. Jamajczycy często przygotowują dorsza  dzień przed planowanym podaniem go na stół mocząc go w wodzie przez całą noc. Ja jednak wypracowałam inną, choć równie czasochłonną metodę. Najpierw obdzieram rybę ze skóry. Na sucho łatwiej, odkleja się od mięsa jak papirus. Następnie wkładam do garnka i zalewam wodą, stawiam na kuchence do zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, pozwalam rybie kłębkować się pzez jakieś 5 minut po czym zdejmuję garnek z ognia, wodę odcedzam a rybę zalewam zimną wodą. Odstawiam na jakiś czas. Po kilku minutach wodę wylewam, i usuwam ości, które łatwo odchodzą od miękkich kawałków rybiego mięsa. Oczyszczone kawałki ryby zalewam wodą i ponownie gotuję. Po zagotowaniu wymieniam wodę kilkakrotnie i na koniec odcedzam.

Nareszcie oba składniki gotowe są, by je połączyć.
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy pokrojone w kostkę cebulę, czosnek, szczypior, paprykę, pomidor i niezbędną ostrą papryczkę ‘scotch bonnet’ – szkocki czepek. Podsmażamy, dodajemy dorsza dalej smażąc i mieszając. Dorzucamy przyprawy, czarny pieprz, sypki jerk i tymianek. Na koniec dodajemy ackee. Wszyskie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy na patelni przez kilka minut, aby wszystkie ładnie się ze sobą połączyły. Na pierwszy rzut oka, ackee wyglądać będą na talerzu jak jajecznica.

Tak przygotowaną potrawę z ackee i solonego dorsza podaje się z gotowanym zielonym bananem, gotowaną lub smażoną kluską…   smażoną kluską?…o tym przy najbliższej okazji 🙂

Ackee z solonym dorszem podane ze smażoną 'kluską'

Jak wynika z opisu, aby przygotować jamajskie śniadanie potrzeba cierpliwości i czasu. Trzeba wcześnie wstać, żeby to wszystko na czas ugotować i zjeść. Na szczęście ranki są tu w 99% słoneczne, więc lepiej się czlowiekowi wybudza.

Reklamy

Responses

  1. Wersja bardzo posh, w zyciu nie widzialem tyle ryby w ackee 😉

  2. :-), no , zalezy czego akurat ma sie wiecej w lodowce, czy ryby czy ackee 🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: