Napisane przez: annajamaica | Marzec 23, 2010

Jerk

Nazwa ‚jerk’ na Jamajce odnosi się zarówno do sposobu przyrządzania mięsa jak i do mięsnej marynaty.

Jerk jako marynata.

Jerk: pimento, Scotch Bonnet peppers, scallion, garlic, nutmeg

W skład marynaty wchodzą:
– czosnek
– tymianek
– zielona cebulka
– pieprz pimento
– papryczki ‚Scotch bonnet’ ( jedne z najbardziej pikantnych papryczek jakie istnieją)
– goździki
– sól i czarny pieprz
– cynamon
– gałka muszkatołowa

Składniki drobno się sieka. Otrzymaną mieszanką naciera się mięso, które najlepiej następnie odstawić na kilka godzin w lodówce, tak aby mięso dobrze przesiąkło wszystkimi przyprawami.

Jerk jako sposób przyrządzania.

Technika dżerkowania pochodzi od rdzennych mieszkańców wyspy- Indian z plemienia Taino. W ziemi wykopywali oni dół, w którym umieszczali opał. Nad żarem układali świeże gałęzie drzew (najczęściej pimento), które nadawały układanemu na nich mięsu swoisty smak i aromat w procesie wędzenia.
Ten sposób obróbki mięsa przejęli od Indian zbiegli niewolnicy ( Maroons), ukrywający się w trudnodostępnych górzystych regionach wyspy.

Pork Pit, Montego Bay

Współcześnie, mięso wędzone jest zazwyczaj na metalowym grilu w barach i przydrożnych stoiskach- tzw. ‚jerk pan’. Jerk pans skonstruowane są z dużych metalowych beczek rozciętych wzdłuż. Rozcięte części połączone są zawiasami.
Najczęściej wędzonym mięsem jest kurczak. Wieprzowina jest mniej popularna, gdyż sporo Jamajczyków uważa mięso wieprzowe za niehigieniczne i niezdrowe.
Wraz z mięsem serwowany jest- do wyboru: grilowany jam, batat, owoc chlebowca, smażone zielone plantiny, chleb, festival ( podłużna słodka bułeczka smażona na głębokim oleju).

Jerk Pan

Jerk chicken, festival, breadfruit and sweet potato.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: